Uuden koulun valmistelu ja päätöksenteko

Päätöksenteon lapsivaikutusten arviointia

LAVAa kasiluokkailaisten kanssa syyskuussa 

Asikkalan kunta on mukana LAVA-hankkeessa eli kunnan päätösten vaikutuksia lasten ja lapsiperheiden elämään. Meistä uuden koulun rakentamiseen liittyvät päätökset koskettavat mitä suurimmassa määrin juuri lapsia ja heidän perheitään. Niinpä kasiluokkalaiset pohdiskelivat syyskuisen monitoimipäivän yhtenä toimintatehtävänä, millaisiin asioihin uuden koulun rakentaminen voisi vaikuttaa. Oppilaiden lapsiasioiden arviointia on hyödynnetty kouluhankkeen valmistelussa.

Apuna kysymysten laadinnassa meillä oli apuna asiantuntija Hilkka Kemppi Päijät-Hämeen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmasta. Hilkka itsehän on myös koulun entisiä oppilaita ja vaikuttaa koulun asioihin kunnanvaltuuston puheenjohtajana. 

Ryhmät pohtivat koulun sijaintiin, oppilaiden kasvun ja kehityksen tukemiseen, lasten ja nuorten liikkumiseen, vaikutusmahdollisuuksiin, harrastusmahdollisuuksiin, osallistumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen sekä oppimiseen liittyvissä asioissa. Pohdinnassa oli myös mahdolliset vaikutukset perheen talouteen. Oppilaat miettivät asioita eri näkökulmista riippuen siitä, rakennetaanko vai remontoidaanko koulu vai annetaanko kaiken jäädä aivan ennalleen. 

Oppilaiden näkemykset ovat luettavissa seuraavassa koonnissa, jota on käytetty myös VYK-hankeryhmän taustamateriaalina 

Rakennetaan / ei rakenneta  

Suurin osa piti uutta rakennusta hyvänä, koska he kokivat sen parantavan sisäilmaa. Esiin nousi huonon ilman vaikutukset oppimiseen, terveyteen ja viihtymiseen, vaikka suoranaisesti ei kerrottu omista terveysongelmista. Oppilaat odottavat myös nykyaikaisia tiloja. Uusien tilojen uskotaan vaikuttavan innostavan ja kannustavan opinnoissa.  

Oppilaiden vastauksissa oli myös näkemyksiä koulun rakennuksen tarpeettomuudesta. Joku ei esim. kokenut tarvetta uuden opetussuunnitelman toteuttamisen mahdollistaville tiloille. ”Rahan meneminen” oli yleisin syy sille, että uutta koulua ei tarvita.   

Parakit  

Monet pohdiskelivat rakennusasiaa parakkinäkökulmasta. Vaihtoehtojen kriteerinä oli usein se, johtaisiko se opiskelun siirtymiseen parakkeihin. Parakit koettiin kylminä, ahtaina ja toimimattomana oppimisympäristönä. Tässä ikäluokassa suurin osa on itse käynyt alakoulua parakeissa Vääksyn koulussa tai Hollolassa eli monen oppilaan näkemykset perustuvat todennäköisesti heidän omiin kokemuksiinsa.  

Rakennuspaikka  

Parakkiuhka näkyi juuri koulurakennuksen paikan pohdinnassa. Jos uusi koulu rakennettaisi muualle kuin täsmälleen nykyisen paikalle, ei parakkeja tarvittaisi. Rakennuksen sijaintia Aurinkovuoren koulun välittömässä läheisyydessä ei juurikaan kommentoitu. Etuna siihen nähtiin siirtymisen helppous ja samat bussiyhteydet.  

Oppilaat kokivat erittäin tärkeänä, että heidän hyvänä kokemansa liikuntamahdollisuudet säilyisivät. Parakkien ohella koulun sijainnin siirtymisestä esiin nousseet mielipiteet koskivat usein liikuntapaikkojen sijaintia. Koululiikunnan ja koulupäivän jälkeisten harrastusten koettiin hankaloituvan, jos uusi koulu sijaitsisi jossain kauempana.  

Liikenneyhteyksien vaikeutuminen huolestutti joitain myös. Keskustaajamassa asuvien kommentoinnissa nousi esiin koulumatkan pidentyminen tai lyheneminen riippuen omasta asuinpaikasta. Kuljetusoppilaita huoletti koulumatkan vaikeutuminen, koska kyydit tulevat tänne. Ajatusta mahdollisten kyyditysten reittien muuttamiseen ei ollut ymmärretty.  

Vaihtoehtoisena paikkana kommenteissa nousi uuden koulun rakentaminen keskustaan. Erityisesti kauppojen läheisyys houkutti. Halu asioida kaupoissa koulupäivän yhteydessä tuli esiin. Joku mainitsi tarpeen ostoksiin ennen harrastuksia liikuntapaikoilla. Myös ”hengailu” vapaa-ajalla kauppojen luona kytkeytyi jotenkin siihen, että koulu voisi sijaita siellä, missä kaupatkin.  

Yhteys Aurinkovuoren kouluun  

Oppilaat toivat vastauksissaan esiin toiveen, että yhteydet terveydenhoitajaan säilyisivät. Pelko siitä, että terveydenhoitaja jää Aurinkovuoren kouluun nousi esiin koulun uuden sijainnin pohdiskeluissa. Myös parakkivaiheessa yhteydet terveydenhoitajalle huolestuttivat.  

Aurinkovuoren koulun läheisyydelle nähtiin etuja monessa asiassa. Eri kouluasteiden läheisyys tukee eri kouluasteilla opiskelevien lasten ja nuorten ystävyyttä. Koulurakennusten fyysinen läheisyys helpottaa myös nivelvaiheen siirtymää yläkoulun puolelle. Koulumatka ja osin myös VYK:n tilat olisivat tuttuja, mikä lisäisi turvallisuudentunnetta.    

Toiveita  

Vastauksissa oli kirjattu myös erilaisia toiveita, mitä uudessa koulussa voisi olla. Näitä ovat esim.: :  

  • sohvat ja penkit, (”Turvallisuuden tunnetta lisäisi sohvat, jonne voisi käpertyä.”)  
  • välipala-automaatti  
  • pihalle penkkejä ja katos  
  • kuntosali  
  • Rukiareena  
  • uima-allas  
  • uudet ja pätevät opettajat  
  • kiusaajille oma koppi  

Kuulluksi tuleminen  

Nuoret kokivat, että heitä ei ole kuultu asiassa tätä ennen tai ainakaan heidän mielipidettään ei ole otettu huomioon. Yhtenä ajatuksena oli vaikutuksista mainittu ”Aktiivisemmat nuoret”. Vaikka itse koulurakennus tuskin tätä saisi aikaan, niin oikein toteutettuna nuorten kuuleminen heitä itseään koskevissa asioissa varmaan tukisi heidän aktiivisuuttaan ja osallisuuden tunnettaan päätöksenteossa myös muissa asioissa.